EVALUACION DE DIETAS NUTRICIONALMENTE DENSAS EN LA CURVINA SCIANUS OCELLATUS (RED DRUM)

Authors

  • D. Allen Davis The University of Texas at Austin
  • D. O. Jirsa The University of Texas at Austin
  • J. P. Lazo The University of Texas at Austin
  • C. R. Arnold The University of Texas at Austin

Abstract

De la misma manera que la fuente inicial de nutrientes, la manipulación del alimento es el medio más directo y efectivo para reducir la carga de estos en los sistemas de cultivo intensivo. La eficiencia en la utilización alimenticia y el manejo no solo reducen la carga de nutrientes, sino además disminuyen el costo de producción total al diminuir los gastos de nutrientes por unidad de producción. Se han venido diseñando investigaciones para desarrollar y evaluar dietas densas en nutrientes como un mecanismo para aumentar la producción y reducir el desperdicio de productos. El efecto de las dietas nutricionalmente densas (proteína y energía) sobre el crecimiento de la curvina Scianus ocellatus y sobre la calidad del agua en sistemas de recirculación cerrados han sido evaluados. Basándonos en los resultados observados, la manipulación de la densidad dietaria de nutrientes puede reducir la carga de estos en los sistemas de cultivo, y al mismo tiempo mejorar el crecimiento de los peces. Estudios adicionales han evaluado los efectos de varios niveles de aceite de menhaden (MFO) y de triglicéridos de cadena mediana (MCT) como fuentes de energía en las dietas nutricionalmente densas. El mayor crecimiento y la mejor tasa de conversión alimenticia fueron observados en peces alimentados con dietas que no contenían MCT, y no se encontraron diferencias significativas entre la dieta basal que contenía 5.7% de lípidos y las dietas suplementadas con MFO adicional. La incorporación de MCT en las dietas resultó en la reducción de depósitos de lípidos intraperitoniales, pero también redujo el desempeño del pez en términos de ganancia en peso y de eficiencia de conversión alimenticia. En base a estos resultados la incorporación de MCT puede contribuir a reducir el depósito intraperitonial de lípidos, y puede resultar apropiada para la evaluación de dietas finalizadas. En función de los resultados presentes, el desarrollo de los alimentos nutricionalmente densos puede ayudar a reducir la carga de nutrientes en los sistemas de cultivo intensivo sin afectar adversamente los costos de producción.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alsted, N.S., 1991. Studies on the reduction of discharges from fish farms by modification of

the diet. In: C.B. Cowey y C.Y. Cho (Editors). Nutritional Strategies y Aquaculture

Waste. Proceedings, 1st International Symposium on Nutritional Strategies in Management

of Aquaculture Waste. University of Guelph, Guelph, Ont., Canada, 1990, pp.77-88.

Batterson, T.R., 1993. Interregional waste management program outlined. Waterlines: Newsletter

of the western regional aquaculture center, 5(2):5,13.

Boyd, C.E. y Musig, Y., 1992. Shrimp pond effluents: Observations of the nature of the

problem on commercial farms. In: J. Wyban (Editor). Proceedings of the Special Session

on Shrimp Farming. World Aquaculture Society. Baton Rouge, Louisiana, pp. 195-197.

Chen, S.N., Liu, W.Y. y Kou, G.H., 1993. Investigation on the mass mortality of cultured

Penaeus monodon y P. japonicus. Page 4. Abstracts of International Symposium on

Shrimp Culture in Asia-Pacific Region. The China Society of Fisheries.

Cho, C.Y., Hynes, J.D., Wood, K.R. y Yoshida, H.K., 1991. Quantification of fish culture

wastes by biological (nutritional) y chemical (luminological) methods; the development

of high-nutrient dense (HND) diets. In: C.B. Cowey y C.Y. Cho (Editors). Nutritional

Strategies y Aquaculture Waste. Proceedings, 1st International Symposium on Nutritional

Strategies in Management of Aquaculture Waste. University of Guelph, Guelph, Ont.,

Canada 1990, pp. 37-50.

Cho, C.Y., Hynes, J.D., Wood, K.R. y Yoshida, H.K., 1994. Development of high-nutrientdense, low-pollution diets y prediction of aquaculture wastes using biological approaches.

Aquaculture, 124:293-305.

Clesceri, L.S., Greenburg, A.E. y Trussell, R.E., 1989. Styard Methods for the examination of

water y wastewater, 17th ed. American Public Health Association, Washington D.C.

Daniels, W.J. y E.H. Robinson. 1986. Protein: energy requirements of red drum, Sciaenops

ocellatus. Aquaculture, 53:263-270.

Ellis, S.C. y Reigh, R.C., 1991. Effects of dietary lipid y carbohydrate levels on growth y body

composition of juvenile red drum, Sciaenops ocellatus. Aquaculture, 97:383-394.

FAO., 1992. Aquaculture production. Food y Agriculture Organization of the United Nations.

Rome, Italy. FAO Fisheries Circular, No 815, Revision 4, 206 p.

Fiske, C.H. y SubbaRow, R,. 1925. The calorimetric determination of phosphorus. Journal of

Biological Chemistry, 66:375.

Folch, J., Lees, M. y Sloan-Stanley, G.H., 1957. A simple method for the isolation y purification

of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry, 226:497-507.

Folke, C. y Kautsky, N., 1991. Ecological economic principles for aquaculture development.

Pages 207-222 in C.B. Cowey y C.Y. Cho, editors. Nutritional Strategies y Aquaculture

Waste. Proceedings of the First International Symposium on Nutritional Strategies in

Management of Aquaculture Waste. University of Guelph. Guelph, Ontario, Canada,

Hashim, S. A. y Tantibhedyangkul, P., 1987. Medium chain triglyceride in early life: Effects on

growth of adipose tissue. Lipids, 22:429-434.

Horst, A., Kaganowicz, I., Zagórska, I. y Ro fynkowa, D., 1961. Disappearance of depot fat in

rats fed extremely hydrogenated oils. American Journal of Physiology 201:617-620.

Jorsa, D. O., 1994. The effect of dietary nutrient density on water quality y growth of red drum

(Sciaenops ocellatus) in closed systems. Masters thesis. The University of Texas at

Austin, Austin, Texas, USA.

Kennedy, J. P., 1991. Structured lipids: Fats of the future. Food Technology. pp 76-83.

Kiaerskou, J., 1991. Production y economics of low pollution diets for the aquaculture industry.

In: C.B. Cowey y C.Y. Cho (Editors). Nutritional Strategies y Aquaculture Waste.

Proceedings, 1st International Symposium on Nutritional Strategies in Management of

Aquaculture Waste. University of Guelph, Guelph, Ont., Canada, pp. 65-76.

Lavau, M.M. y Hashim, S.A., 1978. Effect of MCT on lipogenesis of body fat in the rat.

Journal of Nutrition, 108:613.

Lewis, D.H., Wang, Wexing, Ayers, A. y Arnold, C.R., 1988. Preliminary studies on the use of

chloroquine as a systemic chemotherapeutic agent for Amyloodinosis in red drum,

Sciaenops ocellatus. Contributions in Marine Science, Supplement to volume 30:183-

Li, M., y Lovell, T., 1992. Effect of dietary protein concentration on nitrogenous waste in

intensively fed catfish ponds. Journal of the World Aquaculture Society, 23:122-127.

Liao, I-C, 1992. Marine prawn culture industry of Taiwan. In: A.W. Fast y L.J. Lester (Editors).

Marine Shrimp Culture: Principles y Practices. Elsevier Science Publishers B.V.,

Amsterdam, pp. 653-675.

Ma, T.S. y Zuazago, G., 1942. Micro-Kjeldhal determination of nitrogen. A new indicator y an

improved rapid method. Industrial y Engineering Chemistry, 14(1):280-282.

SAS Institute Inc., 1988. SAS/STAT Users Guide, Release 6.03 Edition. SAS Institute Inc.,

Cary, North Carolina, USA.

Savitz, J., 1971. Nitrogen excretion y protein consumption of the bluegill sunfish (Lepomis

macrochirus). Journal of the Fisheries Research Board of Canada, 28:449-451.

Savitz, J., Albanese, E., Evinger, M.J. y Kolasinski, P. 1977. Effect of ration level on nitrogen

excretion, nitrogen retention y efficiency of nitrogen utilization for growth in largemouth

bass (Micropterus salmoides). Journal of Fish Biology, 11:185-192.

Serrano, J.A., Nematipour, G.R. y Gatlin, D.M., III., 1992. Dietary protein requirement of the

red drum (Sciaenops ocellatus) y relative use of dietary carbohydrate y lipid. Aquaculture,

:283-291.

Spotte, S., 1979. Fish y invertebrate culture: water management in closed systems, 2nd ed.

Wiley, New York, New York, USA.

How to Cite

Allen Davis, D., Jirsa, D. O., Lazo, J. P., & Arnold, C. R. (2019). EVALUACION DE DIETAS NUTRICIONALMENTE DENSAS EN LA CURVINA SCIANUS OCELLATUS (RED DRUM). Avances En Nutrición Acuicola. Retrieved from https://nutricionacuicola.uanl.mx/index.php/acu/article/view/329

Most read articles by the same author(s)