Revisión Sobre Calidad de Harinas y Aceites de Pescado para la Nutrición de Camarón

Autores/as

  • Lucía Elizabeth Cruz Suárez Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Denis Ricque Marie Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Martha Nieto López Universidad Autónoma de Nuevo León
  • Mireya Tapía Salazar Universidad Autónoma de Nuevo León

Resumen

A nivel mundial, los alimentos para camarón incluyen harina y aceite de pescado en niveles de
25 y 3% respectivamente (Chamberlain, 1993) con un posible incremento a 5% para el aceite en
los próximos años. En consecuencia, los alimentos para camarón consumen aproximadamente
25% de las 1.7 millones de toneladas de harina de pescado utilizadas en acuacultura, que a su
vez corresponde al 25% de la producción mundial anual. La harina de pescado aporta proteína
de alta calidad con un balance de aminoácidos y de ácidos grasos adecuado para el rápido
crecimiento de organismos marinos (especialmente carnívoros) y el uso de sustitutos ha sido
menos exitoso en camarones y salmónidos que en animales terrestres. De ahí que, la
disponibilidad y calidad de la harina de pescado sean determinantes para la obtención de
alimentos acuáticos de buena calidad. En México, este problema ha sido identificado tanto por
las compañías de alimentos balanceados como por los productores de camarón.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Anderson, J.S., Higgs, D.A., Beames, R.M., Rowshandeli, M., 1997. Fish meal quality assessment for

Atlantic Salmon (Salmo salar L.) reared in sea water. Aquaculture Nutrition, 3(1), 25-38.

A.O.A.C., 1990. Official methods of analysis. 12th Ed., Association of Official Analytical Chemist, Elliam

Horritz Ed., Washington, D.C., 684pp.

Barlow, S.M. , Pike, I.H., 1990. Fish meal and oil markets 1990: future developments. IFOMA, 2 College

Yard, Lower Dagnall Street, St. Albans, Hertfordshire. AL3 4PA, UK, 10 pp.

Cowey, C.B., Cho, C.Y., 1992. Failure of dietary putrescine to enhance the growth of rainbow trout

(Oncorhynchus mykiss). Can. J. Fish. Aquat. Sci., 49, 2469-2473.

Cruz-Suárez, L. E. y Ricque-Marie D., 1995a. Indices de calidad de harinas de pescado y su efecto en la

producción de camarón. Oral paper presented at III Congreso Ecuatoriano de Acuicultura. 27

Octubre-01 Noviembre. Ed. CENAIM, Guayaquil Ecuador. Paper published in "Acuacultura del

Ecuador", Guayaquil, Ecuador. Enero, 1996. Vol. 12 pp. 12-30, in spanish with english traduction

of the whole paper.

Chamberlain, G.W. 1993. Aquaculture trends and feed projections. World Aquaculture, 24 (1): 19-29.

Cho, C.Y., and S.J. Slinger. 1979. Apparent digestibility measurement in feedstuffs for rainbow trout. Pages

-247. In: J.E. Halver and K. Tiews, editors. Proceedings of the world symposium on finfish

nutrition and fishfeed technology, Vol. II., Henemann Verlagsgesellschaft, Berlin, Germany.

Cho, C.Y., S.J. Kaushik and P. Luquet. 1993. Digestibility of feedstuffs as a major factor in aquaculture

waste management. Pages 365-374 in Fish nutrition in practice. Collooquium Number 61. Institut

National de la Recherche Agronomique, París, France.

Cho, C.Y., J.D. Hynes, K.R. Wood and H.K. Yoshida. 1994. Development of high nutrient-dense, lowpollution

diets and prediction of aquaculture wasteds using biological approaches. Aquaculture

:293-305.

De la Cruz, M.C., Erazo G. and Bautista M.N., 1989. Effect of storage temperature on the quality of diets for

the prawn Penaeus monodon. Aquaculture, 80:87-95.

Dimes, L.E. and N.F. Haard. 1994. Estimation of protein digestibility I. Development of an in vitro method for

estimating protein digestibility in salmonids (Salmo gairdnieri). Comparative biochemistry and

physiology 108ª:349 -362.

Ezquerra, J.M., García Carreño, F., Civera, R. y Haard, N. 1997. pH Stat method to predict protein

digestibility in white shrimp (Penaeus vannamei). Aquaculture 157:249-260.

Hardy, R.W., Castro, E., 1994. Characteristics of the chilean salmonid feed industry. Aquaculture 124, 307-

Huisman, J., van Kempen, G.J.M., Bos, K.D., Verstraten, A.J.M.A., Fentener van Vlissingen, J.M., 1992.

Effect of fish meal quality and biogenic amines on performance of piglets and chicken. Nutrititon &

Food Research Annual Report, TNO Biotecnology and Chemistry Institute, Zeist, the Netherlands,

pp.12-13.

Jensen, N.C., 1986. Evaluation of the influence of drying methods on the feed conversion value of fish meal

for rainbow trout. Rec. of Ann. Conf. 1986, IFOMA, 2 College Yard, Lower Dagnall Street, St.

Albans, Herts. AL3 4PA, UK, pp. 74-86.

Koshio, S., Teshima S. and Kanasawa, A., 1994. Effects of dietary oxidized oil for Penaeus japonicus.

Fisheries Science, 60 (3): 283-298.

Lee, P. and Lawrence, A., 1997. Digestibility. In: D´Abramo, L.R., Conklin, D.E., Akiyama, D.M, (Eds),

Crustacean Nutrition, Advances in World Aquaculture, vol.6,The World Aquaculture Society,

Louisiana State University, Baton Rouge, USA, 194-260.

Liao , 1992. Diseases of Penaeus monodon in Taiwan: a review from 1977 to 1991. p113-137 in Fulks and

Main (Eds) Diseases of Cultured Penaeid Shrimp in Asia and the United States. Proceedings of a

workshop in Honolulu, Hawai, April 27-30, 1992, published by the Oceanic Institute, Makapuu

Point, PO Box 25280, Honolulu, Hawai 96825.

McCallum, I.M., Higgs, D.A., 1989. Aspects of protein utilisation in juvenile chinook salmon (Oncorhynchus

tschawytscha). Nutritive value of marine protein sources considering the effects of processing

conditions. Aquaculture 77, 181-200.

Nieto-Lopez, M.G., Cruz-Suarez, L.E. y D. Ricque. 1997. Implementacion de un metodo para la determinacion

de oxido de cromo y proteina en micromuestras de alimento y heces de camaron. Oral paper

presented at the International Conference: “VI Reunion de Nutricion Animal”, UANL, Fac. de

Agronomia, Monterrey, N.L., México, Octubre 22-24, 5 pages paper in the proceedings. p. 211-214.

Pedersen, T.M., Opstvedt, J., 1992. Principal of quality control Norsildmel. Paper presented at the

"Seminario Internacional sobre la Calidad de Harinas de Pescado en Nutrición Animal Acuícola y

Pecuaria”, 16-17 Nov. 1992, Monterrey, N.L., Mexico, 12 pp.

Pike, I.H. and Hardy, R.W., 1997. Standards for asseying quality of feed ingredients. In: D´Abramo, L.R.,

Conklin, D.E., Akiyama, D.M, (Eds), Crustacean Nutrition, Advances in World Aquaculture,

vol.6,The World Aquaculture Society, Louisiana State University, Baton Rouge, USA, 473-492.

Pike, I.H., Andorsdóttir, G., Mundheim, H., 1990. The role of fish meal in diets for salmonids. IAFMM

Technical Bulletin No. 24, 2 College Yard, Lower Dagnall Street, St. Albans, Herts. AL3 4PA, UK,

pp. 1-35.

Pike, I. H.,1994. Productos marinos para acuacultura: el futuro. In: R. Mendoza, L. E: Cruz-Suárez y D.

Ricque Memorias del segundo simposium internacional de nutricion acuícola. Edits.,7-9 de

Noviembre de 1994, Monterrey, FCB/UANL, pp191-204.

Pike, I.H. 1998. Fishmeal outlook. Aquafeed, January/February 1998, 5-8.

Denis Ricque-Marie, Ma. Isabel Abdo-de la Parra, L. Elizabeth Cruz-Suárez , Gerard Cuzon, Marc

Cousin Aquacop and Ian H. Pike. 1998. Raw material freshness, a quality criterion for fish meal

fed to shrimp. Aquaculture 165 1-2, p. 95-109

Romero, J.J., Castro, E., Díaz, A.M., Reveco, M., Zaldivar, J., 1994. Evaluation of methods to certify the

"premium" quality of chilean fish meals. Aquaculture, 124, 351-358.

Rosenberry, B. 1997. Wolrd shrimp farming 1997. Shrimp News International, San Diego, CA. 286 pp.

San Martin-Del Angel, P., Ricque-Marie D. y Cruz-Suárez, L.E.,1995. Efecto del grado de oxidación de aceite

de pescado y de la suplementación con vitamina "E” y un antioxidante sintético en la nutrición del

camarón blanco Penaeus vananmei. Oral paper, abstract in Memorias del Séptimo Congreso de la

AMENA (Asociación Mexicana de Especialistas en Nutrición Animal). November 02-04, 1995.

Tapia-Salazar, M., Ricque-Marie, D., Cruz Suárez, L.E., and Pike I.H., 1998. Compared effects of raw

material deterioration and added crystalline amines biogenic amines in fish meals fed to shrimp.

Draft paper to be submitted to Aquaculture Nutrition or Aquaculture (Elsevier).

Torry Modificado. 1969. Método digestibilidad de pepsina, modificado por el laboratorio de Torry.

Descargas

Cómo citar

Cruz Suárez, L. E., Ricque Marie, D., Nieto López, M., & Tapía Salazar, M. (2019). Revisión Sobre Calidad de Harinas y Aceites de Pescado para la Nutrición de Camarón. Avances En Nutrición Acuicola. Recuperado a partir de https://nutricionacuicola.uanl.mx/index.php/acu/article/view/305