Avances en la Nutrición de la Cabrilla Arenera (Paralabrax maculatofasciatus)

Autores/as

  • Roberto Civera Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste
  • José Luis Ortiz Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Silvie Dumas Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Héctor Nolasco Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste
  • Alfonso Alvarez Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Benjamín Anguas Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Renato Peña Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Martín Rosales Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Víctor Carrasco Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Rubén García Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas
  • Ernesto Goytortúa Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste

Resumen

México es un país con alto potencial de desarrollo, ya que cuenta con aproximadamente
10,000 km2 de costas susceptibles de ser explotables y una innumerable cantidad de
especies nativas con potencial pesquero y acuícola. Desafortunadamente, la mayoría de los
estudios se han enfocado solamente a algunas especies marinas (básicamente crustáceos y
moluscos), y es sorprendente que teniendo esta capacidad de desarrollo, el cultivo de peces
marinos no haya sido considerado seriamente. Sin embargo, existen instituciones
nacionales que se han preocupado por abordar este problema y han iniciado una serie de
estudios aplicados en las diversas áreas de investigación, a fin de desarrollar el cultivo de
especies nativas de importancia comercial.
El Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas (CICIMAR) y el Centro de
Investigaciones Biológicas del Noroeste (CIBNOR), han venido desarrollando desde hace
más de 7 años investigación en el área de la nutrición de la cabrilla arenera, enfocándose a
organismos en diferentes estadios de desarrollo, y abordando temas tales como nivel de
proteína y digestibilidad in vitro de ingredientes para alimentos de reproductores, anatomía
y desarrollo ontogénico del aparato digestivo y las enzimas digestivas de larvas, evaluación
de alimentos y tiempos de destete en larvas, determinación condiciones experimentales para
realizar bioensayos nutricionales, medición de la digestibilidad in vivo de alimentos, y
evaluación de alimentos con diferentes niveles de proteína y lípidos en juveniles. Todo lo
anterior con la finalidad de diseñar alimentos balanceados que permitan mejorar y
optimizar la supervivencia y el crecimiento de esta especie en cultivo. Para ello, se ha
mantenido una fuerte colaboración entre los grupos de trabajo y se han realizado diversos 

proyectos de investigación, lo que ha generado avances importantes tanto en la formación
de recursos humanos, como en la difusión de los resultados sobre los aspectos básicos
nutricionales, que se espera puedan contribuir a implementar el cultivo rentables y
sustentable de la cabrilla arenera a nivel comercial. El presente trabajo es una compilación
de investigaciones realizadas por el CICIMAR y el CIBNOR, donde se presentan los
resultados más relevantes y los avances en la nutrición de la cabrilla arenera, con el fin de
apoyar el cultivo de peces marinos en México.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Alarcón, F. J., 1997. Procesos Digestivos en Peces Marinos. Caracterización y Aplicaciones Prácticas. Tesis

Doctoral. Almería: Universidad de Almería, España.

Alarcón, F.J., Moyano, Díaz, M., 1999. Effect of inhibitors present in protein sources on digestive proteases of

juvenile sea bream Sparus aurata. Aquat. Living Resour. 12, 233-238.

Alvarez-González, C.A., Ortíz-Galindo, J. L., Dumas, S., Martínez-Díaz, S. F., Hernández-Ceballos, D. E.,

Grayeb del Alamo, T., Moreno-Legorreta, M., Peña-Martínez, R., Civera-Cerecedo, R., 2001. Effect of

stocking density on the growth and survival sand bass Paralabrax maculatofasciatus larvae in a closed

recirculating system. J. World Aquaculture Soc. 32, 130-137.

Alvarez-Lajonchere, L., Hernández-Molejón, O. G., 1994. Manual técnico para la producción piloto de

juveniles de peces marinos. Centro de Investigaciones Pesqueras de Cuba. Universidad Juárez de

Tabasco. 102 pp.

Anguas-Vélez, B. H., Civera-Cerecedo, R., Contreras-Olguín, M., Rueda-Jasso, R. A., Guillaume, J., 2000.

Preliminary study on the timing of weaning of spotted sand bass (Paralabrax maculatofasciatus)

larvae with a prepared diet: effects on growth and survival. Journal of Applied Aquaculture 10, 1-15.

Anson, M. L., 1938. The estimation of pepsin, trypsin, papain and cathepsin with hemoglobin. J. gen. Physiol.

, 79-89.

Avilés-Quevedo, A., Rodríguez-Ramos, R., Méndez-López, L., 2002. Evaluación de Brachionus plicatilis

cultivado con cinco dietas de fitoplancton y levadura, en el crecimiento y mortalidad de larvas de

Paralabrax maculatofasciatus. Acta Cient. CRIP-La Paz, B.C.S. 1, 11-17.

Avilés-Quevedo, A., McGregor-Pardo, U., Rodríguez-Ramos, R., Morales-Castro, O., Huerta-Bello, M. A.,

Iizawa, M., 1995. Biología y cultivo de la cabrilla arenera Paralabrax maculatofasciatus

(Steindachner,1868). Secretaría de Pesca. Instituto Nacional de la Pesca. JICA. México, 85 pp.

AOAC., 1995. 16th ed. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemist, vol. I,

Washington, D.C. USA, 1234pp.

Arzel, J., Métailler, R., Kerleguer, C., Le Delliou, H., Guillaume, J., 1995. The protein requirement of brown

trout (Salmo trutta) fry. Aquaculture 130, 67-78.

Ásgeirsson, B., Bjarnasson, J. B., 1991. Structural and kinetic properties of chymotrypsin from atlantic cod

(Gadus morhua). Comparison with bovine chymotrypsin. Comp. Biochem. Physiol. 99B, 327-335.

Asknes, A., Hjertnes, T., Opstvedt, J., 1996. Effect of dietary protein level on growth and carcass composition

in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.). Aquaculture 145, 225-233.

Baker, R. F., Ayles, G. B., 1990. The effects of varying density and loading level on the growth of arctic charr

(Salvelinus alpinus, L.) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). World Aquaculture 21, 58-62.

Balon, E. K., 1990. Epigenesis of an epigeneticist: the development of some alternative concepts on the early

ontogeny and evolution of fishes. Guelph Ichthyology Reviews 1, 42.

Ballestrazzi, R., Lanari, D., Agaro, E. D., Mion, A., 1994. The effect of dietary level and source on growth,

body composition, total ammonia and reactive phosphate excretion of growing sea bass

(Dicentrarchus labrax). Aquaculture 127, 197-206.

Bernabé, G., Guissi, A., 1994. Adaptation of the feeding behaviour of larvae of the sea bass, Dicentrarchus

labrax (L.), to an alternating live-food/compound-food regime. Aqua. Fisher. Man. 25, 537-546.

Bradford, M. M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein

utilizing the principle of protein-dye binding. Analitical Biochemistry 72, 248-254.

Bryant, P. L., Matty, A. J., 1981. Adaptation of carp (Cyprinus carpio) larvae to artificial diets. 1. Optimum

feeding rate and adaptation age for a commercial diet. Aquaculture 23, 275-286.

Bower, C. E., 1983. The Basic Marine Aquarium. Charles C. Thomas, Publishers. Springfield.

Brett, J. R., 1979. Environmental factors and growth. En: W. S. Hoar, RandalL, D.J. y Brett, J.R. (Eds.). Fish

Physiology. V. VIII: Bioenergetics and Growth. Academic press, Inc., San Diego, CA. USA. pp. 599-

Butler, J. L., Moser, H. G., Hageman, G. S., Nordgren, l. E., 1982. Developmental stages of three California sea

basses (Paralabrax, pisces, serranidae). CalCOFI Rep., 23, 252-268.

Carneiro, D. J., Rantin, R. T., Dias, T. C. R., Malheiros, E. B., 1994. Interaction between temperature and

dietary levels of protein and energy in pacu (Piaractus mesopotamicus). II. Effects on digestibility of

protein and and transit time through the gastrointestinal tract. Aquaculture 124, 127-131.

Chen, H. Y., Tsay, J. C., 1994. Optimal dietary protein level for the growth of juvenile grouper, Epinephelus

malabaricus, fed semipurified diets. Aquaculture 119, 265–271.

Civera, R., Guillaume, J. C., 1989. Effect of sodium phytate on growth and tissue mineralisation of Penaeus

japonicus and Penaeus vannamei juveniles. Aquaculture 77, 145-156.

Cho, C. Y., Kaushik, S. J., 1985. Nutritional energetics in fish: Energy and protein utilization in rainbow trout

(Salmo gairdneri). World Rev. Nutr. Diet., 61, 132-172.

Coloso, R., Hipolito, J. R., Murillo, D., 1996. Screening of inexpensive and indigenous ingredients for use in

practical feed for juvenile sea bass (Lates calcarifer Bloch). Feeds for small-scale aquaculture.

Proceedings of the National Seminar-Workshop on Fish Nutrition and Feeds. Tigbauan, Iloilo,

Philippines, 1-2 June 1994. pp. 119.

Contreras-Olguín, M., Rueda-Jasso, R. A., Matus-Nivón, E., Ortiz-Galindo, J. L., Dumas, S., Osorio-Galindo, M.,

Crianza de larvas y juveniles de cabrilla arenera, Paralabrax maculatofasciatus. Abstracts del V

Congreso Nacional de Ictiología. Febrero, 1997. Facultad de Ciencias del Mar. Universidad Autónoma de

Sinaloa, Mazatlán, Sin., México.

Cowey, C. B., 1994. Amino acid requirements of fish: a critical appraisal of present values. Aquaculture 124, 1-

Cowey, C. B., J.A. Pope, J.W. Adron y A. Blair., 1972. Studies on the nutrition of marine flatfish. The protein

requirement of plaice (Pleuronectes platessa). British Journal of Nutrition 28, 447-456.

Cui, Y., Liu, J., 1990. Comparison of energy budget among six teleosts –IV. Individual differences in growth

and energy budget. Comparative Biochemestry and Physiology 97A, 551-554.

Daniel, W. W., 1997. Bioestatistics. Wiley, NY, USA, 756p.

Davis, B. J., 1964. Disc electrophoresis. II: Methods and application to human serum protein.Ann. N.Y. Acad.

Sci., 121, 404-427.

Davis, T. A., Stickney, R. R., 1978. Growth response of Tilapia aurea to dietary protein quality and quantity.

Trans. Am. Fish. Soc. 107, 479-483.

Davenport, H. A., 1960. Histological and Histochemical Technics. W.B. Saunders Company, New York,

U.S.A., 401 pp.

De la Higuera, M., García-Gallego, M., Sanz, A., Hidalgo, M. C., Suárez, M. D., 1989. Utilization of dietary

protein by the eel (Anguilla anguilla): Optimum dietary protein levels. Aquaculture 79, 53-61.

De March, B. D. E., 1997. Social and genetical determinants of size variation in tanks of Nauyuk, Norwegian,

and hybrid Arctic charr, Salvelinus alpinus (L.). Aquaculture Research 28, 305-315.

Degani, G., Ben-Zvi, Y., Levanon, D., 1989. The effect of different protein level and temperatures on feed

utilization, growth and body composition of Clarias gariepinus (Burchell, 1982). Aquaculture 76, 293-

Dimes, L. E., Haard, N. F., 1994. Estimation of protein digestibility: I. Development of an in vitro method for

estimating protein digestibility in salmonids. Comp. Biochem. Physiol. 108 A, 349-362.

El-Sayed, A. F. M., 1998. Total replacement of fish meal with animal protein sources in Nile tilapia,

Oreochromis niloticus (L.), feeds. Aquacult. Res., 29, 275-280.

Erlanger, B., Kokowsky, N., Cohen, W., 1961. The preparation and properties of two new chromogenic

substrates of trypsin. Arch. Biochem. Biophys., 95, 271-278.

Everhart, W. H., Eipper, A.W., Youngs, W.D., 1953. Principles of fish science. Cornell Univ. Press, Ithaca,

NY, USA, 753 pp.

Fernandez-Díaz, C., Pascual, E., Yúfera, M., 1994. Feeding and prey size selection of gilthead seabream,

Sparus aurata, larvae feed on inert and live food. Mar. Biol. 118, 323-328 p.

Foscarini, R., 1988. A review: intensive farming procedure for red sea bream (Pagrus major) in Japan.

Aquaculture 72, 191-246.

Fowler, L. G., Banks, J. L., 1973. Animal and vegetable substitutes for fish meal in the Abernathy diet. Progr.

Fish-Cult., 38, 123-126.

Fukusho, K., 1991. Red sea bream culture in Japan. In: James P. Mc Vey (Ed.). Handbook of Mariculture.

Volume II. Finfish Aquaculture. CRC Press. U.S.A. pp. 73-87.

Gatesoupe, F. J., 1983. Weaning of sole, Solea solea, before metamorphosis, achieved with high growth and

survival rates. Aquaculture 32, 401-404.

García-Carreño, F. L., Dimes, L. E., Haard, N. F., 1993. Substrate-gel electrophoresis for composition and

molecular weight of proteinases or proteinaceous proteinase inhibitors. Anal. Biochem., 214, 65-69.

Gennari, L., Roncarati, A., Melotti, P., Loro, F., 1994. Early weaning trials of sea bass (Dicentrarchus labrax

L.) using different artificial diets. Aquaculture 124:283-291.

Gibson-Gaylord, T., Gatlin, D. M., 1996. Determination of digestibility coefficients of various feedstuffs for

red drum (Sciaenops ocellatus). Aquaculture 139: 303-314.

Grayeb del Alamo, T., 2001. Efecto de la densidad en el crecimiento de la cabrilla arenera Paralabrax

maculatofasciatus (Percoidei: Serranidae) cultivada en jaulas. Tesis de Maestría. CICIMAR-IPN. La

Paz, B.C.S., México. 110 pp.

Grayeb-Del Alamo T., Ortiz –Galindo, J. L., Civera-Cerecedo, R., Dumas, S., 1998. Effect of density on

growth and survival during the nursery and ground of spotted sand bass in floating sea cages. In: Ruasde

Moraes, F., Fernández-de Castro, P. (Eds.), Aquicultura Brasil 98, Recife, Brasil. 2-6 Nov. 1998

Govoni, J.J., Boehlert, G.W., Watanabe, Y., 1986. The physiology of digestion in fish larvae. Env. Biol. Fish.,

, 59-77.

Guillaume, J. C., 1999. Origen de las características nutricionales de los peces: una revisión. En: Mendoza, R.,

Cruz Suárez, L.E. y Ricque Marie, D. (Eds). Avances en Nutrición Acuícola II. Memorias del Segundo

Simposium Internacional de Nutrición Acuícola, 7-9 Noviembre 1994. Monterrey, Nuevo León,

México. pp. 311-322.

Hastings, A. P., 1989. Protogynous hermafroditism in Paralabrax maculatofasciatus (Pisces: Serranidae).

Copeia 1, 184-188.

Hepher, B., 1993. Nutrición de peces comerciales en estanques. Ed. LIMUSA. 406 pp.

Holt, G. J. 1990. Growth and development of red drum eggs and larvae. In: Chamberlain, G.W., Miget, R.J. and

Haby, M.G. (compilers). Red Drum Aquaculture. Texas A&M Sea Grant College Program No. TAMUSG-

-603. Port Aransas, Texas. pp. 46-50.

Holt, G. J., 1993. Feeding larval red drum on microparticulate diets in a closed recirculating water system.

J.World Aqua. Soc., 24, 225-230.

Irwin, S. 2002a. The development of dominance hierarchies in groups of communally held turbot.

http://www.ucc.ie/ucc/research/adc/posters/poster9.html

Irwin, S. 2002b. The effect of stocking density on growth and variation in growth of juvenile turbot.

http://www.ucc.ie/ucc/research/adc/posters/poster10.html

Irwin, S., Ní Chara, U., Fitzgerald, R. D., O’Halloran, J., O’Driscoll, E., 2002. The effects of rearing practices

on the development of hierarchies within turbot (Scophthalmus maximus L.) populations.

http://www.ucc.ie/ucc/research/adc/posters/poster14.html

Izquierdo, M. S., 1996. Review article: Essential fatty acid requirements of cultured marine fish larvae.

Aquaculture Nutrition 2, 183-191.

Jauncey, K., 1982. The effects of varying dietary protein level on the growth, food conversion, and body

composition of juvenile tilapias (Sarotherodon mossambicus). Aquaculture 27, 43-54.

Jorgensen, E. H., Christiansen, J. S., Jobling, M., 1993. Effects of stocking density on food intake, growth

performance and oxygen consumption in Arcticcharr(Salvelinus alpinus). Aquaculture 110, 191-204.

Kanazawa, A., 2000. Nutrition of fish larvae. En: Civera-Cerecedo, R., Pérez-Estrada, C.J., Ricque-Marie, D. y

Cruz-Suárez, L.E. (Eds.) Avances en Nutrición Acuícola IV. Memorias del IV Simposium

Internacional de Nutrición Acuícola. Noviembre 15-18, 1998.La Paz, B.C.S., México. pp. 53-64.

Kapoor, B. G., Smith, H., Verighina, I. A., 1975. The Alimentary Canal and Digestion in Teleosts. Advances in

Marine Biology 13, 109-239.

Kunitz, M., 1947. Crystalline soybean trypsin inhibitor II. General properties. J. Gen. Physiol., 30, 291-310.

Laemmli, U. K., 1970. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4.

Nature 5, 227-680.

Lahti, K., Lower, N., 2000. Effects of size asymmetry on aggression and food acquisition in Arctic charr.

Journal of Fish Biology 56, 915-922.

Lazo, J. P., Davis, D. A., Arnold, C. R., 1998. The effects of dietary protein level on growth, feed efficiency

and survival of juvenile Florida pompano Trachinotus carolinas. Aquaculture 169, 225–232.

Lluch-Cota, D. B., 1995. Aspectos reproductivos de la cabrilla arenera, Paralabrax maculatofasciatus (Pisces:

Serranidae) en Bahía Magdalena-Almejas, Baja California Sur, México. Tesis maestría, CICIMARIPN.

La Paz, B.C.S., México. 116 p.

Luquet, P., Watanabe T., 1986. Interaction "nutrition-reproduction" in fish. Fish Physiol. Biochem. 2, 121-129.

Maraux, S., Louvard, D., Baratti, J., 1973. The aminopeptidase from hog-intestinal brush border. Biochim.

Biophys. Acta 321, 282-295.

Martínez-Díaz, S. F., 1995. Estudio de una enfermedad hemorrágica ulcerativa en un lote de reproductores de

cabrilla arenera Paralabrax maculatofasciatus (Steindachner, 1868): Osteichthyes; Serranidae. Tesis

de Maestria en Ciencias. CICIMAR-IPN. La Paz, B.C.S., México. 94 p.

Martínez-Díaz, S. F., Martínez-Pecero, R., Rosales-Velázquez, M. O., Alvarado-Castillo, R., Pérez-España, H.,

Tucker, J. W. Jr., 2001. Voluntary spawning, early development, and completion of the cycle of

spotted sand bass Paralabrax maculatofasciatus in the laboratory. J. World Aquaculture Soc., 32, 122-

Martínez, T. F., Alarcón, F. J., Díaz-López, M., Moyano, F. J., 2000. Improveddetection of amylase activity by

sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis with copolymerized starch. Electrophoresis

, 2940-2943.

Matus-Nivón, E., Ramírez-Sevilla, R., Martínez-Pecero, R., Ortiz-Galindo, J. L., 1990. Potencial acuacultural

de ocho especies de peces marinos del Pacífico mexicano, con base en su biología temprana, In: G. De

la Lanza-Espino y J.L. Arredondo-Figueroa (eds.). La acuicultura en México: De los conceptos a la

producción. Instituto de Biología. UNAM. México. pp. 67-74.

Mohanty, S. S., Samantaray, K., 1996. Effect of varying levels of dietary protein on the growth perfomance and

feed conversion efficiency of snakehead Channa striata fry. Aquaculture Nutrition 2, 89.94.

Moyano, F. J., Savoie, L., 2001. Comparison of in vitro systems of protein digestion using either mammal or

fish proteolytic enzymes. Comp. Biochem. Physiol. 128, 359-368.

Moyano-López, F. J., Martínez-Díaz, I., Díaz-López, M., Alarcón-López, F. J., 1999. Inhibition of digestive

proteases by vegetable meals in three fish species; seabream (Sparus aurata), tilapia (Oreochromis

niloticus) and African sole (Solea senegalensis). Comp. Biochem. Physiol. 122, 327–332.

Ogino, C., 1980. Protein requirement of carp and rainbow trout. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish. 46, 385-391.

Ogino, C., Saito, K., 1970. Protein Nutrition in Fish-I. The utilization of dietary protein by young carp. Bulletin

of the Japanese Society of Scientific Fisheries 36, 250-254.

Ogunji, J. O., Wirth, M., 2001. Alternative protein sources as substitutes for fishmeal in the diet of young

tilapia Oreochromis niloticus (Linn.). Isr. J. Aquacult./Bamidgeh 53, 34-43.

Osorio-Galindo, M., 1998. Efecto de la temperatura y la salinidad en parámetros poblacionales de

Pseudodiaptomus euryhalinus Johnson (Crustacea: Copepoda: Calanoidea) en condiciones

controladas. Tesis de Maestría. CICIMAR-IPN. La Paz, B.C.S., México. 68 pp.

Parazo, M. M., 1990. Effect of dietary protein and energy level on growth, protein utilization and carcass

composition of rabbitfish, Siganus guttatus. Aquaculture 84, 41-49.

Peña-Martínez, R., Dumas, S., 2000. Desarrollo ontogenético del tubo digestivo de larvas de la cabrilla arenera,

P. maculatofasciatus (Steindachner, 1868) (Teleostei : Serranidae). En: Civera-Cerecedo, R., Pérez-

Estrada, C.J., Ricque-Marie, D. y Cruz-Suárez, L.E. (Eds.) Avances en Nutrición Acuícola IV.

Memorias del IV Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. Noviembre 15-18, 1998. La Paz,

B.C.S., México.

Peña, M. R., Dumas, S., Villaleja-Fuerte, M., Ortiz-Galindo, J. L., 2002. Ontogenetic development of the

digestive tract in reared spotted sand bass Paralabrax maculatofasciatus larvae. Aquaculture in press.

Person-Le Ruyet, J. P., Alexandre, J. C., Thebaud, L., Mugnier, C., 1993. Marine fish larvae feeding:

formulated diets or live prey? J. World Aquacult. Soc. 24, 211-224.

Pérez, L., González, H., Jover, M., Fernández-Carmona, J., 1997. Growth of european sea bass fingerlings

(Dicentrarchus labrax) fed extruded diets containing varying levels of protein, lipid and carbohydrate.

Aquaculture 156, 183-193.

Rainuzzo, J. R., Reitan, K. L., Olsen, Y., 1997. The significance of lipids at early stages of marine fish: a

review. Aquaculture 155, 103-115.

Ramseyer, L. J., Garling, D. L. Jr., 1998. Effects of dietary protein to metabolizable energy ratios and total

protein concentrations on the performance of yellow perch Perca flavescens. Aquaculture Nutrition 4,

-223.

Riche, M., Brown, P. B., 1992. Availability of phosphorus from feedstuffs fed to rainbow trout, Oncorhynchus

mykiss. Aquaculture 142, 269-282.

Rimmer, M. A., Reed, A. W., Levit, M. S., Lisle, A. T., 1994. Effects of nutritional enhancement of live food

organisms on growth and survival of barramundi, Lates calcarifer (Bloch), larvae. Aquaculture and

Fisheries Management 25, 143-156.

Robaina, L., Moyano, F. J., Izquierdo, M. S., Socorro, J., Vergara, J. M., Montero, D., 1997. Corn gluten and

meat and bone meals as protein sources in diets for gilthead seabream Sparus aurata : nutritional and

histological implications. Aquaculture 157, 347–359.

Robinson, E. H., Robinette, H. R., 1994. Effects of dietary protein level and feeding regimen on growth and

fattiness of channel catfish, Ictalarus punctatus. J. Appl. Aquacult., 1, 67-89.

Robyt, J. F., Whelan, W. J., 1968. Starch and its Derivates. In: Radley, J. A. (Ed.). Chapman and Hall, London.)

Roldan-Libenson, G., Molina-Camacho, E., Cáceres-Martínez, C., Civera-Cerecedo, R., 1999. Uso del aceite de

langostilla como enriquecedor de rotíferos. Efectos sobre el crecimiento y la sobrevivencia de larvas de

cabrilla (Paralabrax maculatofasciatus). Hidrobiológica 9, 77-82.

Rosales-Velázquez, M. O., 1997. Efecto de la alimentación sobre los desoves de la cabrilla arenera Paralabrax

maculatofasciatus (Teleostei: Serranidae) mantenida en cautiverio. Tesis de Maestría. CICIMAR–IPN.

La Paz, B.C.S., México. 62 pp.

SAGARPA-CONAPESCA, 2000. Anuario Estadístico de Pesca. México.

Sargent, J., Henderson, R. J., Tocher, D. R., 1989. The lipids. In: Halver, J.E. (Ed.) Fish nutrition. Academic

Press, New York, pp. 153-218.

SEPESCA, 1994. Atlas Pesquero de México. Secretaría de Pesca, Instituto Nacional de la Pesca. 234 pp.

SEPESCA-CIBNOR, 1994. Desarrollo científico y tecnológico del cultivo del robalo. Documento Interno.

CIBNOR. México. 66 pp.

SEPESCA-CIDESON, 1994a. Desarrollo científico y tecnológico para el cultivo del pargo (Lutjanus sp.) en

jaulas flotantes. Documento Interno. SEPESCA. México. 85 pp.

SEPESCA-CIDESON, 1994b. Desarrollo de la biotecnología para el cultivo de la totoaba. Documento Interno.

SEPESCA. México. 89 pp.

SEPESCA-IMIT, 1994a. Desarrollo científico y tecnológico del cultivo de corvina. Documento Interno.

SEPESCA. México. 72 pp.

SEPESCA-IMIT, 1994b. Desarrollo científico y tecnológico del cultivo del jurel. Documento Interno.

SEPESCA. México. 62 pp.

SEPESCA-UABCS, 1994. Desarrollo científico y tecnológico del cultivo de la cabrilla. Documento Interno.

UABCS. México. 93 pp.

Serrano, J. A., Nenematipour, G. R., Gatlin, D. M. III., 1992. Dietary protein requirement of the red drum

Sciaenops ocellatus and relative use of dietary carbohydrate and lipid. Aquaculture 101, 283–291.

Shiau, S. Y., Lan, C. W., 1996. Optimum dietary protein level and protein to energy ratio for growth of grouper

(Epinephelus malabaricus). Aquaculture 145, 259-266.

Smith, B.W., Lovell, R. T., 1973. Determination of apparent protein digestibility in feeds for channel catfish.

Transactions of the American Fisheries Society 4, 831-835.

Strickland, J. D. H., Parsons, T. R., 1972. A practical handbook of seawater analysis. Fisheries Research Board

of Canada. Ottawa. 309 pp.

Swann, D. L., Riepe, J. R., Stanley, J. D., Griffin, M. E., Brown, P. B., 1994. Cage culture of hybrids striped

bass in India and evaluation of diets containing three levels of dietary protein. J. World Aquacult. Soc.,

, 281-288.

Tacon, A. G. J., 1993. Feed ingredients for warmwater fish: fish meal and other processed feedstuffs. FAO

Fisheries Circular 845, 64.

Tacon, A. G. J., Cowey, C. B., 1985. Protein and amino acid requirements. pp 155-183. In: P. Tytler and P.

Calow, (eds.). Fish energetics: new perspectives. The John Hopkins University Press, Baltimore,

Maryland, USA.

Tacon, A. G. J., Phillips, M. J., Barg, U. C., 1995. Aquaculture feeds and the environment: the Asian

experience. Water Sci. Technol., 31, 41–59.

Tanaka, M., 1973. Studies on the structure and function of the digestive system of teleost larvae. Ph. D. Thesis.

Kyoto University, Japan, 136 pp.

Tandler, A., 1993. Marine aquaculture in Israel with special emphasis on larval rearing. Journal of the World

Aquaculture Society 24, 241-245.

Teng, S. K., Chua, T. E., Lim, P. E., 1978. Preliminary observation on dietary protein requirement of estuary

grouper Epinephelus salmoides (Maxwell) cultured in floating net cages. Aquaculture 15, 257–271.

Tovar, D., Zambonino, J., Cahu, C., Gatesoupe, J. F., Vázquez-Juárez, R., Lésel, R., 2002. Effect of live yeast

incorporation in compound diet on digestive enzyme activity in sea bass larvae. Aquaculture 204, 113-

Tucker, J. W., 1998. Marine fish culture, Kluwer Academic Publishing, Norwell, MA, USA, 750 pp.

Tuene, S., Nortvedt, R., 1995. Feed intake, growth and feed conversion efficiency of Atlantic halibut,

Hippoglossus hippoglossus (L.). Aquaculture Nutrition 1, 27-35.

Verreth, J., Van Tongeren, M., 1989. Weaning time in Clarias gariepinus (Burchell) larvae. Aquaculture 83,

-88.

Walter, H. E., 1984. Proteinases: methods with hemoglobin, casein and azocoll as substrates. In: Methods of

Enzymatic Analysis. Vol. V, Edited by H.J. Bergmeyer. Verlag Chemie. Weinham. pp. 270-277.

Wang, N., Hayward, R. S., Noltie, D. B., 2000. Effects of social interactions on growth of juvenile hybrid

Sunfish held at two densities. North American Journal of Aquaculture 62, 161-167.

Watanabe, Y., 1982. Intracellular digestion of horseradish peroxidase by the intestinal cells of teleost larvae and

juveniles. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish., 48, 37-42.

Watanabe, T., 1990. Nutrition and growth. In: C. J. Shepherd y N. R. Bromage (Ed.). Intensive Fish Farming.

BSP Professional Books. Great Britain. pp. 154-197.

Watanabe, T., 1988. Fish nutrition and mariculture. Department of Aquatic Biosciences. Tokyo University of

Fisheries, Japan.

Watanabe, T., Koizumi, T., Suzuki, H., Satoh, S., Takeuchi, T., Yoshida, N., Kitada, T., Tsukashima, Y., 1985.

Improvement of quality of red sea bream eggs by feeding broodstock on a diet containing cuttlefish

meal or on raw krill shortly before spawning. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish., 51, 1511-1521.

Watanabe, T., Kiron, V., 1994. Prospects in larval fish dietetics-A review. Aquaculture 124, 223-251.

Wilson, R. P., 1999. Requerimientos de aminoácidos en peces. En: Mendoza, R., Cruz Suárez, L.E. y Ricque

Marie, D.(Eds). Avances en Nutrición Acuícola II. Memorias del Segundo Simposium Internacional de

Nutrición Acuícola, 7-9 Noviembre 1994. Monterrey, Nuevo León, México pp. 283-299.

Yousif, O. M., Osman, M. F., Anawhi, A. A., Cherain, T., 1996. Optimum protein to energy ratio for two size

groups of rabbitfish, Siganus canaliculatus (Park). Aquacult. Nutr., 2, 229–233.

Zambonino-Infante, J. L., Cahu, C. L., Peres, A., Quazugel, P., Le Gall, M. M., 1996. Sea bass (Dicentrarchus

labrax) larvae fed Artemia rations: growth, pancreas enzymatic response and development of digestive

functions. Aquaculture 139, 129-138.

Zar, J. H., 1996. Biochemical Analysis. 3rd ed. Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ, USA, 718p.

Descargas

Cómo citar

Civera, R., Ortiz, J. L., Dumas, S., Nolasco, H., Alvarez, A., Anguas, B., … Goytortúa, E. (2019). Avances en la Nutrición de la Cabrilla Arenera (Paralabrax maculatofasciatus). Avances En Nutrición Acuicola. Recuperado a partir de https://nutricionacuicola.uanl.mx/index.php/acu/article/view/247

Artículos más leídos del mismo autor/a