Optimización de Alimentos y Prácticas de Alimentación en el Cultivo de Camarón en el Noroeste de México

Authors

  • Luis R. Martínez-Córdova Universidad de Sonora
  • Marina Ezquerra-Brauer Universidad de Sonora
  • Lorena Bringas- Alvarado Universidad de Sonora
  • Eduardo Aguirre-Hinojosa Universidad de Sonora
  • Maria del Carmen Garza-Aguirre Universidad de Sonora

Abstract

El presente trabajo es una compilación de varias investigaciones realizadas en la
Universidad de Sonora, enfocados a la optimización de alimentos y estrategias de
alimentación en el cultivo del camarón en el Noroeste de México.
En relación a la optimización de alimentos, se dan resultados obtenidos a nivel
experimental y comercial con el uso de carotenoides y Astaxantinas en dietas para
postlarvas, prejuveniles, juveniles y preadultos de camarón blanco. Poblaciones
experimentales de postlarvas de camarón blanco que recibieron xantofilas tuvieron una
sobrevivencia significativamente mayor a aquellas que no las recibieron. En el caso de
prejuveniles se observó también que tanto el crecimiento (2.02 g vs. 2.63), como la
sobrevivencia (66.6% vs.73.1%), fueron mayores en los organismos que recibieron
xantofilas. En un experimento con juveniles de L. vannamei, se encontró que la
sobrevivencia fue de 97% en un tratamiento con104.7 ppm de xantofilas contra 95% en
otro usando 58.7ppm y 88% en el tratamiento control. La acumulación de astaxantina fue
significativamente mayor en el tratamiento con mayor concentración de xantofilas. En un
experimento similar pero con preadultos y con 30 y 60 días de aplicación, se encontró que
tanto la sobrevivencia como la depositación de astaxantina fue mayor para el tratamiento
con mayor concentración de xantofila. También se observó que la depositación fue mayor a
los 60 días. En otro experimento a nivel de granja comercial se encontró el crecimiento, la
biomasa y la depositación de astaxantina fueron mayores en tratamientos con inclusión de
xantofilas en la dieta.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anderson R. K., Parker P. L., Lawrence A. L., 1987. A 13C/14C Tracer Study of the Utilization of Present

Feed by a Commercial Important Shrimp Penaeus vannamei in a Pond Grow out System. Journal of

the World Aquaculture Society 18, 149 - 155.

Barg, U. C., 1995. Orientaciones para la promoción medioambiental del desarrollo de la acuicultura costera.

FAO Documento Técnico 328. Roma.

Barraza Guardado, H., 1996. Estudio de los principales componentes de la productividad natural en estanques

durante la preengorda de Penaeus vannamei Boone, 1931. Master Tesis. Universidad de Sonora,

Hermosillo, Sonora, Mexico. 124p.

Carrillo Fuentes, A., 2000. Evaluación del potencial nutricional de Nannochloropsis oculata en mezclas de

microalgas para larvas de camarón azul, Litopenaeus stylirostris Stimpson. Tesis de Maestría.

Universidad de Sonora. Hermosillo, Sonora. 101p.

Castillo, R., Negre-Sadargues, G., Lenel, R., 1981. General survey of the carotenoids in crustacea. In:

Carotenoids chemistry and biochemistry. Briton G. And T.W. Goodwin eds. Proceedings of the 6th

International Symposium on Carotenoids. Liverpool, U.K., Pergamon Press. 399 pp.

Castille, F. L., Lawrence A. L., 1989. The effect of deleting dietary constituents from pelleted feed on the

growth of shrimp on the presence of natural food in ponds. Journal of the World Aquaculture

Society, 20 (1), 22 A.

Chamberlain, G. W., 1995. Frontiers in Shrimp Nutrition Research. Pages 108-117 in Browdy, C.L. and J.S.

Hopkins, editors. Swimming Through Troubled Water. The World Aquaculture Society. Baton

Rouge Louisiana, USA.

Chiu I. L., Chien, H. Y., 1992. Juvenile Penaeus monodon as an Effective Zooplankton Predator. Aquaculture

, 35 - 44.

Chien, Y.-H., Jeng, S. C., 1992. Pigmentation of kuruma prawn, Penaeus japonicus Bate, by various pigment

sources and levels and feeding regimes. Aquaculture 102, 333-346.

De la Lanza G., Hernández, S., 1998. Nutrientes y productividad primaria en sistemas acuícolas. Pages 27-66

In: Martínez Córdova, L. (ed.) Ecología de los sistemas Acuícolas. AGT Editor. México, D.F. 227p.

Garza-Aguirre, M. del C., Aguirre-Hinojosa, E., 1998. Evaluación del uso del producto comercial Hi-Zea

elaborado a base de carotenoides, en la pigmentación del camarón blanco Penaeus vannamei.

Informe final. Departamento de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de la Universidad de

Sonora. UNISON. 57 pp.

Cruz-Suárez, L. E., Ricque-M., D., Peña, L. O., 1998. Bioensayo nutricional para evaluar la cinética de

fijación del pigmento Hi-Zea (30 000 mg/kg; 75% zeaxantina) de la compañía Industrial Orgánica S.

A. de C. V. en camarones Penaeus stylirostris (Super shrimp) y P. vannamei. Reporte final Abril de

Haard, N. F., 1992. Control of chemical composition and food quality attributes of cultured fish. Food

Research International 25, 289-307.

Hsu ,H. W., Vavak, D. L., Satterlee, L. D., Miller, G. A., 1977. A multienzyme technique for estimating

protein digestibility. Journal of Food Sciencie 42, 1269-1273.

Howell, B. K., Matthews, A. D., 1991. The carotenoids of wild and blue disease affected farmed tiger shrimp

(Penaeus monodon, Fabricus). Comparative Biochemistry Physiology 98b, 375-379.

Hopkins J. S., Browdy C. L., Sandifer. P. A., Stokes A. D., 1994. Effect of two fed protein level and two fed

rate, stocking density combination on water quality and production in intensive shrimp ponds which

do not utilize water exchange. Abstract of the World Aquaculture Society Meeting, January, 1994. P

Jones, D. A., Yule, A. B., Holland, D. L., 1997. Larval Nutrition. Pp 353-389 En: Crustacean Nutrition.

D’Abramo, R., Conklin D. & Akiyama, D. (eds).World Aquaculture Society. Baton Rouge LA.

Jory, D. E., 1995a. Feed management practices for a healthy pond environment. In. Swimming Through

Troubled Water, (ed. By C.L. Browdy, & J.S. Hopkins), Pages 118-134. The World Aquaculture

Society. Baton Rouge Louisiana, USA.

Jory, D. E., 1995b. Management of natural productivity in marine shrimp semi-intensive ponds. Aquaculture

Magazine 21, 90-100.

Kanasawa, A. S., Teshima, S., Tokiwa, S., 1979. Biosynthesis of fatty acids from palmitic acid on the prawn,

P. japonicus. Memories of the Faculty of Fisheries. Kagoshima University. 17pp.

Katagiri, K., Koshimo, Y., Maoki, T., Matsuno, T., 1987. Ocurrence of pirardexantin derivatives in the prawn

Penaeus japonicus. Comparative Biochemistry and Physiology 87b, 161-163.

Katayama, T., Hirata, K., Chichester, C. O., 1971. The biosynthesis of astaxanthin-IV. The carotenoids in the

prawn Penaeus japonicus Bate (Part I). Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries. 37,

-620.

Katayama, T., Katama, T., Chichester, C. O., 1972. The biosynthesis of astaxanthin in the prawn Penaeus

japonicus Bate (Part II). International Journal of Biochemistry. 3: 363-368.

Kureshy N., Davis, D. A., 2002. Protein requirement for maintenance and maximum weight gain for the

Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei . Aquaculture, 204, 125-143

Lawrence, A., Castille, F., Samocha, T., Velasco, M., 2002. Environmentally fiendly or "Least polluting",

feed and feed management for aquqculture. Panorama Acuícola 7(4), 8-9.

Lehninger, A. L., 1975. Biochemistry, Second edition. Worth Publishers, Inc. 1104 pp.

Martinez-Cordova, L., Barraza R., Pastén, N., 1997. Abundance, composition and nutritional contribution of

zooplankton in fertilized and unfertilized shrimp aquaculture ponds with different feeding rates.

Journal of Aquaculture in the Tropics 12(1), 23-34.

Martínez-Córdova L., Porchas-Cornejo M., Villareal-Colmenares H., Calderón-Pérez, J., Naranjo-Parmao, J.,

a. Evaluation of three feeding strategies on the culture of white shrimp Penaeus vannamei

Boone 1931 in low water exchange ponds. Aquacultural Engineering 17: 21-28.

Martínez-Córdova L., Porchas-Cornejo M., Villareal-Colmenares H., Calderón-Pérez, J., 1998b. Evaluation

of three feeding practices on the winter culture of yellowleg shrimp, Penaeus californiensis

(Holmes), in low water exchange ponds. Aquaculture Research 29: 573-578.

Martínez-Córdova L., 2000. Formas y recomendaciones de manejo del alimento y la alimentación, para una

camaronicultura sustentable. Pages 271-283 in: Memorias del III Simposium Internacional de

Nutrición Acuícola. Culiacán, Sinaloa, México.

Martínez-Córdova, L., Campaña-Torres, A., Porchas-Cornejo, M., 2002. Promotion and contribution of biota

in low water exchange ponds farming blue shrimp Litopenaeus stylirostris (Stimpson). Aquaculture

Research 33: 27-32.

Martínez-Cordova, L., Campaña-Torres, A., Porchas-Cornejo, M., 2002b. Dietary protein level and natural

food management in the culture of blue (Litopenaeus stylirostris) and white shrimp (Litopenaeus

vannamei) in microcosms. Aquaculture Nutrition (en prensa).

Merchie, G., Kontara, E., Lavens, P., Robles, R., Kurmaly, K., Sorgeloos, P., 1998. Effect of vitamin C and

astaxanthin on stress and disease resistance of postlarval tiger shrimp, Penaeus monodon (Fabricius).

Aquaculture research 29, 579-585.

Meyers, S. P., Latscha, Tl., 1997. Carotenoids. In: Advances in world aquaculture. Vol VI Crustacean

Nutrition. Louis R. D' Abramo, D. E. Conklin and D. M. Akiyama. Eds. World Aquaculture Society.

Pags. 164-193.

Montaño, M., 1991. Investigaciones bioquímicas y nutricionales en la reproducción y crecimiento de

camarones. IBN Escuela Superior Politécnica de de Guayaquil Ecuador. 23p.

Okada, S; Nur, S. A., Borhan, E., Yamaguchi, K. Y., 1994. Carotenoid composition in the exoskeleton of

commercial black tiger prawn. Fisheries Science 60, 213-215.

Petit H., Sance, S., Negre-Sadargues, G., Castillo, R., Trilles, J. P., 1991. Ontogeny of carotenoid metabolism

in the prawn Penaeus japonicus Bate 1888 (Crustacea Penaeidae): a qualitative approach.

Comparative Biochemistry and Physiolgy. 99b, 667-671.

Rubright, J. S., Harrel, J. L., Holcomb, H. W., Parker, J. C., 1981. Response of planktonic and benthic

Communities to fertilizer and feed applications in shrimp mariculture ponds. Journal of the World

Mariculture Society 12 (1), 281 - 299.

Rivas-Vega, M. E., Rouzaud-Sández, O., Martínez-Córdova, L. R., Ezquerra-Brauer, J. M., 2001. Effects of

Feed Protein Levels on Digestive Proteolytic Activity, Texture, and Thermal Denaturation of Muscle

Protein in Reared Blue Shrimp. Journal of Aquatic Food Product Technology 10. 25-38

Salame, M., 1993. Feeding Trays in Penaeid Shrimp Ponds. Aquaculture Magazine 19 (4), 59 - 63.

Scholz, U., García-Díaz, G., Ricque, D., Cruz-Suárez, L. E., Vargas-Albores, F., Latchford, J., 1999.

Enhancement of vibriosis resistance in juvenile Penaeus vannamei by supplementation of diets with

different yeast products. Aquaculture 176, 271-283.

Speck, H., 1978. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. APHA. Intersociet,

Agency Comité on Microbiological Methods for Food. USA.

Tanaka, Y., Matsuguchi, H., Katayama, T., Simpson, K. L., Chichester, C. O., 1976. The biosynthesis of

astaxanthin-XVI. The carotenoids in crustacea. Comparative Biochemistry and Physiology. 54b, 391-

White, D., 1986. Biological Principles of ponds Culture : Sediment and Benthos . P. 15-19 In: E. Lannan, R.

Oneal and G. Tchobanoglous (eds.) Principles and Pranctices of Pond Aquaculture. Oregon State

University Press. Corvalli, Oregon USA.

Yamada, S., Tanaka, Y., Sameshima, M., Ito, Y., 1990. Pigmentation of prawn Penaeus japonicus with

carotenoids. I. Effect of dietary astaxanthin, beta-carotene, and canthaxantin on pigmentation.

Aquaculture. 87, 323-330.

Zatarain-Alvarez, M., 2001. Efecto de un promotor de zooplancton en el cultivo de Litopenaeus vannamei en

granjas. Tesis de Maestría. Universidad Autónoma de Sinaloa. Mazatlán Sinaloa. 87 p.

How to Cite

Martínez-Córdova, L. R., Ezquerra-Brauer, M., Bringas- Alvarado, L., Aguirre-Hinojosa, E., & Garza-Aguirre, M. del C. (2019). Optimización de Alimentos y Prácticas de Alimentación en el Cultivo de Camarón en el Noroeste de México. Avances En Nutrición Acuicola. Retrieved from https://nutricionacuicola.uanl.mx/index.php/acu/article/view/259

Most read articles by the same author(s)