Medidas de Bioseguridad para evitar la Introducción y Dispersión de Enfermedades Virales en Granjas Camaronícolas

Authors

  • Ma. Cristina Chávez Sánchez Unidad Mazatlán en Acuicultura y Manejo Ambiental del CIAD
  • Leobardo Montoya Rodríguez Unidad Mazatlán en Acuicultura y Manejo Ambiental del CIAD

Abstract

Desde la década de los setentas del siglo XX y en el inicio del siglo XXI, ninguna industria
primaria en el mundo ha tenido un consistente crecimiento anual como la acuicultura (9.6%
en la última década) (Josupeit and Lem, 2000). Asia continúa dominando y contribuye con
el 91% de la producción global total, siendo China el líder mundial. El cambio global más
significativo en este aspecto es el incremento en la producción de América del Sur donde la
producción se incrementó de 57,473 TM en 1984 a 642,998 TM en 1997, un crecimiento de
72.8% por año. África incrementó su producción en un 25% en el mismo periodo (1984-
1997) (De Silva, 2000).
Antes de este desarrollo explosivo de la acuicultura, los consumidores tenían en mente que
por el hecho de que los productos acuáticos se producían en el mar, ríos, lagos y lagunas
naturales, no existía riesgo de que estos pudieran estar contaminados por peligros químicos
o biológicos que pudieran atentar contra su salud. Sin embargo los numerosos casos de
intoxicación y de enfermedades por el consumo de productos acuícolas contaminados,
conjuntamente con los efectos de la acuicultura sobre el medio, han sido factores
importantes para la elaboración de una serie de regulaciones a nivel internacional
relacionadas con inocuidad y cuidado del medio ambiente.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bernoth, E. and Subasinghe, R. 2000. Disease control and health management. P. 145-154. In: International

Conference on Aquaculture in the Third Millenium. The Network of Aquaculture Centres in Asia-

Pacific and the Food and Agriculture Organization of the United Nations.199p.

De Silva, S. 2000. A global perspective of aquaculture in the third millenium. P. 51-100. In

International Conference on Aquaculture in the Third Millenium. The Network of Aquaculture Centres in

Asia-Pacific and the Food And Agriculture Organization of the United Nations.199p.

FAO. 2003. Health management and biosecurity maintenance in white shrimp (Penaeus vannamei) hatcheries

in Latin America. FAO Fisheries Technical paper. No. 450. Rome, FAO. 58p.

FAO/NACA. 2000. Asia regional Technical Guidelines on Health Management for the responsible Movement

of Live aquatic Animal and the Beijing Concensus and Implementation Stretegy. FAO Fisheries

Technical Paper. N=. 402. Rome, FAO. 53p.

Horowitz, A. and Horowitz, S. 2003. “Alleviation and prevention of disease in shrimp farms in central and

South America: A microbiological Approach”. P. 117-138. In: Biosecurity in Aquaculture

Production Systems: Exclusion of Pathogens and Other Undesirables. Ed. Cheng – Sheng Lee and

Patricia J. O’Bryen. Published by: World Aquaculture Society. 293p.

Josupeit, H and Lem, A. 2000. Aquaculture products, quality, safety, marketing trade. pp. 173-176. In:

International Conference on Aquaculture in the Third Millenium. The Network of Aquaculture

Centres in Asia-Pacific and the Food and Agriculture Organization of the United Nations.199p.

Kabata, Z. 1985. Parasites and diseases of Fish Cultured in the tropics. Taylor & Francis. London and

Philadenphia. 318p.

Lee, C. S., and Bullis, R.A. Introduction. P. 1-4. In: Biosecurity in Aquaculture Production Systems:

Exclusion of Pathogens and Other Undesirables. Ed. Cheng – Sheng Lee and Patricia J. O’Bryen.

Published by: World Aquaculture Society. Baton Rouge, Louisiana 70803. United States. 293p.

The World Aquaculture Society, O’Bryen, P.J. and Lee, C-S., 2003. Discussion Summary on Biosecurity in

Aquaculture Production Systems: Exclusion of Pathogens and Other Undesirables. P. 275-293. In:

Biosecurity in Aquaculture Production Systems: Exclusion of Pathogens and Other Undesirables.

Editors Cheng-Sheng Lee and Patricia J. O’Bryen The World Aquaculture Society, Baton Rouge,

Louisiana 70803. United States.

Weirich, R.C., Segars, A., Bruce, J. and Browdy, L.C. 2003. Development and implementation of biosecurity

protocols and procedures at the Wadell Mariculture Center. 139-156 p. In: Biosecurity in

Aquaculture Production Systems: Exclusion of Pathogens and Other Undesirables. Ed. Cheng –

Sheng Lee and Patricia J. O’Bryen. Published by: World Aquaculture Society. Baton Rouge,

Louisiana 70803. United States. 293p.

How to Cite

Chávez Sánchez, M. C., & Montoya Rodríguez, L. (2019). Medidas de Bioseguridad para evitar la Introducción y Dispersión de Enfermedades Virales en Granjas Camaronícolas. Avances En Nutrición Acuicola. Retrieved from https://nutricionacuicola.uanl.mx/index.php/acu/article/view/219